fredag den 2. marts 2012

Konsekvenser, Anoreksi


Anoreksi, er også kaldet Anorexia Nervosa eller Nervøs spisevægring.
Det er en person, anorektiker, der ser sig selv som overvægtig, men er i virkeligheden meget undervægtig. Når man lider af anoreksi spiser man små mængder eller ingen mad, og motionerer i meget store mængder. Hvis ens BMI-tal ligger på under 18,5 bliver det regnet for undervægtighed, og er tallet under 17,5 kan det være farligt og det kan være en god idé at blive tjekket for om man har en spiseforstyrrelse. Hvis du lider af anoreksi, men ikke bliver behandlet kan det medføre til diverse sygdomme som diabetes, hjertestop eller hjertekarsygdomme. Anoreksi kan føre til depression, og i værste fald til selvmord.
Anoreksi starter oftest på grund af psykiske problemer. Det kan skyldes problemer i dagligdagen som fx død/sygdom i familien. Spiseforstyrrelsen rammer i størstedelen af tilfældene piger, og for det meste i teenagealderen. Teenagere har meget ofte problemer med at finde sin identitet, og i mangel på kontrol kan der blive søgt til metoder som ekstrem kontrol over maden og kalorier. Sociale og arvelige faktorer kan også spille en rolle, hvis fx man har en søster som har haft anoreksi. Sygdommen kan også komme af stress eller en slankekur der ender med at tage overhånd. Anoreksi rammer meget nemt folk der forventes at være tynde. Eksempler på dette kan være modeller, eller folk der dyrker en sportsgren hvor det forventes at du er tynd.
Behandlingen af anoreksi kan tage op til over 10 år, hvoraf ca. 70% af patienterne bliver raske. På et behandlingscenter er der ikke bare vægt på at lave kostplaner, men også på at tage hul på de psykiske problemer.
Der er forskellige tegn på anoreksi, som pårørende skal være opmærksomme på. Personen kan blive meget asocial og lukke sig inde i sig selv. Får lavt selvværd, og prøver at opnå et perfekt udseende. Meget fokus på mad og slankning, eventuel brug af slankepiller. Den ramte person skammer sig over sin krop og føler sig tyk, selvom det ikke er tilfældet. Store vægttab og afmagring. Ændring af spisevaner, hvis der bliver sprunget måltider over, eller hvis personen nægter at spise sammen med andre. En forsinket udvikling af kroppen, ophøring af menstruation. Søvnløshed, hovedpine, svimmelhed og træthed er også noget anorektikere kan opleve.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar